Masă Rotundă in Turism, Buzău: Hotelierii din provincie caută forță de muncă în alte județe

Joi, 6 septembrie 2018, începând cu orele 10:00, la sediul Primăriei Municipiului Buzău a avut loc prima masa rotundă organizată în cadrul proiectului Hospitality Management Academy. Masa rotundă a adus la Buzău 6 nume mari din turismul românesc, care dețin sau administrează business-uri ce cumulează o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Principalul punct reliefat de hotelierii prezenți se referă la lipsa forței de muncă în regiunile din afara zonelor turistice principale și la faptul că sunt nevoiți să atragă și să acomodeze forță de muncă din alte județe.

Și speakerii prezenți au ridicat puncte foarte interesante pentru audiență:

  • Dragos Anastasiu, Eurolines a discutat despre „Mindset în industria ospitalității”: „Ceea ce am încercat să facem în compania mea, a fost să plecăm de la what can I do for you, ceea ce pot să fac eu pentru tine, nicidecum de la what is in it for me. Dacă noi ne gândim în permanenţă la noi, nu avem ce căuta în industria turismului.”
  • Călin Ile, GM IBIS a abordat tema ”Locul și rolul hotelierului în piața turistică. Implicarea în comunitate”: ”Înainte de a alege hotelul, clientul alege piaţa, destinaţia în sine, alege evenimentele sau ceea ce se întâmplă în acea destinaţie, proximitatea faţă de eveniment, abia pe urmă alege hotelul.  Noi, hotelierii, avem rolul de ambasadori ai destinaţiei pe care o promovăm. ”
  • Florin Jianu, CNIPMMR, fost Ministru al Turismului a discutat despre “Carta Albă a Turismului 2018”

„Inca de cand eram ministru al Turismului, am constatat necesitatea profesionalizarii resurselor umane din turism. Majoritatea jucatorilor din piata mi-au semnalat atunci problemele cu care se confruntau: fluctuatia angajatilor, lipsa unor scoli adecvate de educatie in ospitalitate, lipsa personalului in regiunile mai putin turistice si multe altele. Aceste semnale de alarma din partea industriei au stat la baza initierii Hospitality Management Academy care speram ca va pune bazele unei educatii solide in ospitalitate si in tara noastra.”

  • Răzvan Pîrjol, Bucharest Tourism Board – a povestit despre „Inteligența emoțională în crearea și implementarea calității serviciilor”

„O initiativa laudabila, binevenita si care in sfarsit regrupeaza din nou specialisti de seama ai industriei ospitalitatii, alaturi de care promovam educatia si formarea din domeniu, conditie sine qua non a reusitei sociale, profesionale si personale.”

  • Răzvan Andrei Nacea, Seytour – a dezbătut “Industria zâmbetului și impactul tehnologiei asupra acestei industrii”

„Zambetul va “bate” mereu tehnologia in aceasta industrie si nu se va perima. Ce poate “bate” insa si zambetul si tehnologia si ne va da mereu batai de cap este fluctuatia si retentia de personal. Oricat de tehnologizat si digitalizat va deveni acest business, forta umana de munca va ramane cea mai importanta resursa a unui antreprenor, cu ea se poate construi o cultura superioara a serviciilor dar tot ea poate distruge in cateva minute o reputatie cladita in ani de zile.”

  • Micuț Constantin, Trend Hospitality – a vorbit despre “ Importanța strategic planning-ului în industria ospitalității”

„Gandirea si planificarea strategica in industria ospitalitatii este obligatorie pentru toti stakeholderii, respectiv atat pentru proprietari / dezvoltatori , pentru cei implicati in operare / management dar si pentru administratie si guvern. Sunt investitii pe termen lung si decizia dezvoltarii si operarii trebuie sa fie una bazata pe studii de oportunitate si fezabilitate temeinice si nu una emotionala.”

La acest eveniment au participat cei mai importanți stakeholderi pentru industria turismului din regiunea Sud-Est: universități, primării, consilii județene, patronate, întreprinzători etc. scopul final fiind acela de a găsi cele mai bune formule de revigorare a forței de muncă în turism și ospitalitate.

Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor EUROPROJECT, în parteneriat cu Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România – Buzău.

 

Despre proiect

Hospitality Management Academy este primul proiect cu finanțare europeană care vine în sprijinul managerilor și antreprenorilor din industria turismului din România prin facilitarea formării profesionale la cel mai înalt nivel. Proiectul Hospitality Management Academy este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Proiectul va organiza cursuri pentru 600 de profesioniști din turismul românesc care activează în zonele Sud-Vest, Centru și Sud-Est, va asigura mentorat și coaching pentru 200 de antreprenori din industrie, cursuri intensive pentru echipele de Resurse Umane din aceste regiuni precum și networking și comunicare între principalii stakeholderi din turism și ecoturism, activi în cele trei regiuni vizate.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

„Centrul de Consultanta si Management al Proiectelor” EUROPROJECT, [email protected], +40 249 410 994